História a tradície Šariša učarovali miestnemu učiteľovi J.Kolarčíkovi

24.08.2013 Prešov

Fintice 24. augusta (TASR) – Bohatá história a ľudové tradície, ktoré sa spájajú so šarišskou obcou Fintice, okres Prešov, zaujali miestneho učiteľa Jozefa Kolarčíka natoľko, že sa ich zbieranie stalo jeho celoživotnou záľubou.
Kolarčík sa narodil v Malom Šariši v roku 1899, potom študoval na gymnáziu a neskôr na učiteľskom ústave v Prešove. Následne nastúpil na miesto učiteľa v škole vo Finticiach, kde zotrval až do roku 1958.
Prvoradým záujmom tohto nadšenca bol šarišský folklór, ktorý sa snažil spoznávať, mapovať, dokumentovať a zbierať po celý svoj život. Fintice a ich okolie mu učarovali natoľko, že si k svojmu menu pripojil ešte jedno priezvisko Fintický, ktorým sa podpisoval aj pod publikované materiály.
Historik Gabriel Trusa pripomína, že mladý Kolarčík už po príchode do tejto dediny založil folklórnu skupinu, ktorá sa neskôr počas desaťročí jeho pôsobenia stala pomerne známym telesom.
Pod pozdvihnutie vzdelania sa určite nemalou mierou podpísalo aj založenie Ľudovej školy hospodárskej, ktorá vznikla v roku 1923 a jej osnovateľom bol práve tento učiteľ.
"Prispel k záchrane historických dokumentov z Fintíc, medzi nimi aj hudobnej zbierky z kaštieľa. Bol ten, ktorý ju niekedy začiatkom 2. svetovej vojny zachránil pred zničením, zobral ju k sebe a dnes sa nachádza v múzeu v Martine," vysvetľuje Trusa.
Dodáva, že Kolarčík sa venoval etnografii, zbieral piesne z regiónu Šariša, ale nebol mu cudzí ani Zemplín a Abov.
"Začal spolupracovať s rozhlasom v Košiciach a nakrúcať piesne na platne. Celkom od roku 1931 až 1937 mu košický rozhlas odvysielal 60 relácií. Zozbieral 5873 piesní, ktoré sú zapísané v zborníkoch uložených v Matici Slovenskej a 56 šarišských tancov, ktoré popísal a zdokumentoval," pripomína historik. Dodáva, že Kolarčík sa ako jeden z mála v tom čase venoval aj výskumu Rómov, ich života a kultúry.
Učiteľ a dlhoročný riaditeľ školy, ktorý vo Finticiach zanechal nezmazateľnú stopu v duchovnom živote obce i spomienkach jej obyvateľov, bol desiatky rokov kantorom v tamojšom kostole. Tam aj v roku 1961 pri hre na organe skonal.
Mnohí z obyvateľov sú presvedčení, že jeho duchovné dielo a dokumenty, ktoré sa mu podarilo zachrániť pred zničením, by boli určite námetom na vedeckú prácu. Tá by vraj mohla vniesť ešte viac svetla do histórie obce na svahoch Šarišskej vrchoviny.
 

Vyberte región